Sunday, 1 November 2015

TesTiCuLaR ToRsioN

Sememangnya Acik tak tahu apa sebenarnya penyakit ni (kategori penyakit ke?). Malahan tak terpikir langsung pun.

Jam 3 pagi, angah kejutkan Acik yang tengah mamai-mamai, baru nak terlelap. Dia cakap perut dia sakit sangat. Acik suruh dia sapu minyak angin.

Esoknya, mak Acik tolong gosokkan perut angah. Mungkin angin pasang katanya. Terus Acik bawa ke Klinik Bandar Kota Bharu.




Doktor suspek Testicular Torsion. Apa benda tu? Doktor cakap salur testis terbelit. Testis boleh hidup 6 jam saja. Gelap kejap dunia.

Terus call hospital, emergency operate. Alhamdulillah, Acik dan angah tak sempat sarapan lagi jadi nak operate makin mudah sebab perut dah sedia kosong. Tapi masalahnya, start angah sakit sampai la ke masa nak operate, nak masuk 9 jam.




Sebak hati tengok angah kena usung masuk bili bedah. Doktor cakap, ala..bedah sikit je..Allo doktor, ini anak kandung saya tau..kalau boleh, biar saya gantikan tempat dia.




Sebenarnya hari itu besday angah. ANgah cakap, sebelum operate, doktor bedah, doktor pakar, doktor bius dan doktor-doktor pelatih wish besday kat dia..Alahai...terharu rasa.

Dipendekkan cerita, bila dah operate, doktor tengok, testis sebelah kiri dah mati 25%. Alhamdulillah masih hidup 75% walaupun jangkaan mati seluruhnya sangat tinggi..







Tiada tanda-tanda sakit tau..tiba-tiba saja. JAdi kalau ada anak2 sakit, terus ke hospital.

Get well soon angah!

12 comments:

  1. Moga angah baik2 sja dan cepat sembuh. Wana bru dengar tentang sakit ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih wana...lama tak dengar cerita.nanti acik singgahvye

      Delete
  2. woah...mcm ni pun ader ke...Info yang sgat berguna..manatau next time ada anak lelaki...Hopefully everything is fine...

    ReplyDelete
    Replies
    1. acik pun tak tahu jugak mek..baru tahu

      Delete
  3. semga cepat sembuh angah....first time dgr penyakit ni...
    terima kasih acik atas perkkongsian.
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sofie adie..acik kongsi sebab tak pernah dengar dan mungkin jarang sebab kes ni 1 dalam 4000 orang

      Delete
    2. terima kasih sofie adie..acik kongsi sebab tak pernah dengar dan mungkin jarang sebab kes ni 1 dalam 4000 orang

      Delete
  4. Happy belated birthday Angah... semoga cepat sembuh..

    Rindu Acik ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih firah..rindu awak jugak

      Delete
  5. Syafahallah. Semoga cepat sembuh..

    ReplyDelete
  6. Baru tau ade jenis penyakit mcm nih..jarang2 kite dgr kan, hope angah sihat selalu ye..thanks acik share info nih kt sini bermanfaat utk kite semua;)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...