Tuesday, 21 February 2017

MEMBERANAKKAN DUIT

Perasan ke tak, sekarang ni kan, nilai duit makin rendah.
Kalau guna RM50 untuk beli barang pun, memang tak nampak apa.
Setakat yang kecil-kecil je.

Satu hari Acik terfikir, "apa kata aku buat Car Booth Sale sorang-sorang je".
Tak terfikir langsung kat mana ada orang buat jualan 'Carbooth Sale'
beramai-ramai. Macam mana nak join kalau ada pun.

So pagi itu, Acik cuba untuk membuka But kereta di Taman Tengku Anis,
Kota Bharu sorang-sorang. Tebal muka tau. Baru 1st time buat.

Acik saja jual sebelah pagi sebab kalau sebelah petang, 
orang ramai sangat kat Taman Tengku Anis tu. Nanti mengganggu
pula peniaga lain walaupun Acik jual makanan lain dari mereka.












Alhamdulillah...idea ini berjaya walaupun Acik hanya menjual atas talian.
Walaupun bukanlah setiap hari, hanya hujung minggu, samada Jumaat atau Sabtu,
ada saja yang mencari.

Bagi korang yang baru nak berjinak-jinak bidang ni, cubalah.
Rezeki Allah yang beri. Kita je kena usaha lebih sikit.
InsyaAllah diberi kesenangan.

15 comments:

  1. Alhamdulillah, nak berniaga ni kena berani cuba sesuatu yang baru kan. Semoga murah lagi rezeki, btw saya singgah sini dan follow ya. Jemput melawat blog saya jika berkelapangan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sudi singgah...boleh letakkan link blog?

      Delete
  2. wah bnyak stok tu dalam boot...alhamdulillah..rezeki

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena banyak la Mar..kesian kat customer

      Delete
  3. wahhhhh.. usaha yang bagus.... terbaikkk


    pstttt.. terima kasih sudi join Segmen Nak URL Blog #28. blog ini tersenarai dalam http://www.mialiana.com/2017/02/senarai-url-blog-28.html

    pemenang akan diumumkan pada 28/2/2017

    ReplyDelete
  4. Salam dari bunda...
    Lama betul bunda tak singgah sini... bunda pun lately dah jarang update blog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la saya bunda..lama sangat dah tak menjenguk rakan-rakan

      Delete
  5. Alhamdulillah tahniah... man jadda wa jada... Orang cakap berniaga ni kena tebal muka... kalau malu memang tak ke mana... kreatif juga idea ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang alhamdulillah..walaupun ikut masa sendiri, ada je yang tanya tiap-tiap minggu

      Delete
  6. alhamdulillah. orang yang kuat berusaha, ada je bahagiannya.

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah bagusnya... klu dekat saya pun mmg akan slalu beli juga. Moga sentiasa dimurahkan rezeki berkat usaha yg tekun... aamiin. :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...