Thursday, 7 August 2014

HILMI DAN HALIM (I)

Masa Along kecik lagi. transport kami hanyalah moto bujang ayah dia.
Moto apa ntah...Macam RXZ tu la..
Bila petang-petang, ayahnya nak bawak anak berjalan-jalan 1 PULAPAH,
tertonggeng la budak Along tu duduk kat tanki moto.
Mana ada raga nak letak kaki.

Masa tu aku tak kerja tetap lagi..Setakat kerja kedai makan je.
Pada awalnya Papa tak bagi aku kerja kedai makan.
Mungkin sebab dia malu kot aku kerja situ.
Aku pun malu jugak...ambik order kat bapak sendiri.

Kebetulan Cik Salim nak jual moto Honda lampu bulat dia.
Aku nak beli tapi tak de duit.
Cik Salim pun bagi bayar sikit-sikit.
Beli sebab apa??Sebab kesian kat along satu hal..
Aku ni ha...takkan nak round-round bawak moto tu jugak??

Ehsan En.Gugel

Aku tengok orang lain, petang-petang bawak bini round-round.
Aku??Boleh kira berapa kali aku ada kat belakang.

Satu malam, ayahnya bawak along naik moto.
Nak ke kedai...beli rokok.
Tak lama lepas tu, dengar Kak Lia menjerit.
Panggil aku.."Yang, Halim accident!!"
Haa??Baru je keluar tadi..kat mana pulak accidentnya?

Aku berlari keluar..tengok Along dengan Halim kat simpang.
Berlanggar dengan moto jugak.
Lindung kat pokok tebu rumah JM Mardiana la tu.

Halim tu ada luka sikit...Along langsung tak cedera.
Tapi terkebil-kebil jugak. Terkejut agaknya.
Aku tak la terkejut sgt tgk accident tu.
Mungkin sebab along tak de apa-apa.

Dalam sibuk-sibuk orang tolong Along tu, terdengar la Kak Lia cakap..
"Orang kata budak-budak ni ada malaikat jaga"

Aku ambik along, bawak balik rumah..Halim pun ke kedai. Beli rokok.
Rokok tak boleh putus..Biar sakit macam mana pun, rokok mesti ada.


No comments:

Post a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...