Tajuk pun dah lain macam..
Hahahaa...saja je.
Sebenarnya nak cerita pasal telur ayam ni je.
Rutin homemade baker.
Selalunya beli telur ayam dalam 2 - 3 tray.
Sebab banyak nak guna.
Lagipun tak payah nak pegi kedai banyak kali.
Sebelum guna, Acik akan rendam kejap.
Kasi tahi-tahi ayam yang keras tu lembut sikit.
Sebab apa basuh telur?
Sebab telur kan keluar dari punggung ayam (ayat sopan sikit).
Kadang-kadang sekali dengan tahi. (Ayam terkincit masa teran tu)
Kan ke kotor tahi ayam tu.
Memang ler tahi ayam tu kat kulit telur,
tapi kadang-kadang masa kita pecahkan telur,
kulit tu terjatuh dalam telur.
Kalau dah basuh, confirm selamat.
Sebab apa Acik basuh semua?
Sebabnya Acik pakai banyak dalam satu-satu masa,
jadi tak payah kejap-kejap pegi basuh.
Sebab apa pula tajuk TELUR KU TELUR MU JUA?
Sebabnya kadang-kadang Mama masuk jugak dalam dapur aku ni,
ambik telur Acik. Jadi sama-sama la pakai telur.
Cepat sikit habis.
Kalau tak, telur cepat masuk angin.
Jom kita semak info di bawah :
Macammana nak tahu telur masuk angin?
Masa kita masak tu, telur meletup-letup macam ada air,
maknanya telur tu dah masuk air la.
JOM KITA MULA BASUH KULIT TELUR SEBELUM GUNA.
No comments:
Post a Comment