Monday 25 August 2014

TELUR KU TELUR MU JUA

Tajuk pun dah lain macam..
Hahahaa...saja je.

Sebenarnya nak cerita pasal telur ayam ni je.

Rutin homemade baker.
Selalunya beli telur ayam dalam 2 - 3 tray.
Sebab banyak nak guna.
Lagipun tak payah nak pegi kedai banyak kali.

Sebelum guna, Acik akan rendam kejap. 
Kasi tahi-tahi ayam yang keras tu lembut sikit.


Sebab apa basuh telur?
Sebab telur kan keluar dari punggung ayam (ayat sopan sikit).
Kadang-kadang sekali dengan tahi. (Ayam terkincit masa teran tu)
Kan ke kotor tahi ayam tu.

Memang ler tahi ayam tu kat kulit telur, 
tapi kadang-kadang masa kita pecahkan telur, 
kulit tu terjatuh dalam telur. 
Kalau dah basuh, confirm selamat.

Sebab apa Acik basuh semua? 
Sebabnya Acik pakai banyak dalam satu-satu masa,
jadi tak payah kejap-kejap pegi basuh.



Sebab apa pula tajuk TELUR KU TELUR MU JUA?
Sebabnya kadang-kadang Mama masuk jugak dalam dapur aku ni,
ambik telur Acik. Jadi sama-sama la pakai telur.
Cepat sikit habis.
Kalau tak, telur cepat masuk angin.

Jom kita semak info di bawah :



Macammana nak tahu telur masuk angin?
Masa kita masak tu, telur meletup-letup macam ada air,
maknanya telur tu dah masuk air la.

JOM KITA MULA BASUH KULIT TELUR SEBELUM GUNA.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...