Saturday, 22 November 2014

SaPa SeZaMaN DeNgaN Acik??

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Pernah main video-game?

Acik dulu kecik-kecik, ayah Acik tak beli video-game ni.
Balik sekolah, tukar baju, menepek rumah orang.
Main game sampai kena halau.

Kadang-kadang tu, rumah member siap tutup pintu,
nampak Acik kayuh basikal dari jauh.
Kesian,kan..
Bukan ayah Acik tak mampu,
tapi malas nak layan kot.




Bila Acik dah kerja, pertama sekali yang Acik beli,
benda ni la....nak tebus zaman kanak-kanak
yang tak puas main benda ni.

Top sekali, yang Acik akan main,
game ni la..
SUPER MARIO BROS.
Selalu pilih si Mario la,
sebab boleh jalan dulu.
Tak suka pilih Luigi..sebab kena tunggu orang.
Lambat!!
Bertahun-tahun main, tak pernah la selamatkan puteri tu,
asyik sampai ke naga je..
Pastu mampus!!
Sampai la sekarang...




No.2 pilihan Acik selepas asyik mampus je main Super Mario tu,
ialah TWIN BEE.
Layan jugak main twin bee ni..
Tembak-tembak awan, keluar loceng..
Tembak-tembak loceng, sampai tukar kaler..
kelip-kelip.
Kalau dapat kelip-kelip tu,
kira handal la sebab ada bayang-bayang..
jadi peluru tu banyak la.
Tembak busut masa busut tu ternganga,
jadi buah epal..boleh la ambik.




CONTRA...
Yang ni best jugak..
Selalu ambik Kaler biru.
1st player...tapi jalan sama-sama.
Selalu duduk kat atas sebab boleh dapat kuasa S.




Dah pernah sampai kat level ni,
tapi tak lepas..sebab selalunya
bila dah sampai sini,
peluru mesti yang cikai-cikai.
Camna nak menang?



B-WINGS ni pun sama.
Lama betul tak layan game ni.
Acik selalu pilih HAMMER ni 
sebab kapal terbang dijaga oleh besi hitam
2 biji yang berputar keliling kapal.
Yang lain tu memang Acik tak pernah try.
Sebab macam tak best je.




Korang yang sezaman dengan Acik,
mesti game yang korang suka jugak
Circus, Mario yang ada ketam hijau merah,
Kereta Kebal, Motorcross, 
Racing Car yang ada Superman melintas.

Seronok kalau imbas zaman kecik-kecik dulu ek??

SEKIAN...





46 comments:

  1. Erm paling best contral la haha .ambil peluru yg laser tu..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laser pelurunya lambat sampai...tak suka sangat..Kalau TERdapat jugak, saja je mati, nak tukar peluru michingan

      Delete
  2. saya tak suka pulak main game... kalau tak dapat go thru to next level cepat jer jadi geram... hahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...cepat jahanam la video game tu

      Delete
  3. Sy main jugakkk bnde nie. Suka main mario. Selalu menang! Slalu dpt slmtkn princess n sllu kne fire dgn naga. Ingt lg dia ada shortcut utk skip beberapa level. Mmg klasik game nie. Hoho!
    Belog Miss Balqis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shortcut tu kena perhati betul2..kadang2 terlepas..slalu panjat naik awan la..laju sikit

      Delete
  4. antara list kat atas ni pernah main super mario ja. tu pun main tak habeh pun. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acik berpuluh tahun main pun tak pernah habes

      Delete
  5. akak rasa akak x sezaman dengan acik kot...coz akak memang x suka game ni...hehehehe

    ReplyDelete
  6. Tak main pun game ni. Ada jugak ayah belikan tapi tak ingat dah apa. Selalunya kawan yang datang rumah main game. Kekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala...seronoknya kalau rumah awak sebelah rumah Acik..biar Acik tolong mainkan

      Delete
  7. Wana suka btl main game super Mario.blik skolah terus main game..main smpai x hengggattt dunia..huu..tp mmg best la zaman tu acik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita boleh jadi geng la...main sampai tak ingat kat orang

      Delete
  8. super mario mesti wajib ada huhuu

    ReplyDelete
  9. memang sezaman! tapi jiwa raga tak boleh nak masuk dgn game lawan2 ni. rasa macam ganas sgt. hehe.. tp sukalah chun li waktu tu sbb perempuan. mario selalulah main. mak ayah tak beli pun tapi aabang2 punya. jadi tukang sorak jela

    ReplyDelete
    Replies
    1. chun li?Game apa?game anak cina lastik serigala tu ke?

      Delete
  10. oh ya, maaf acik jadi mangsa tag

    http://hzinnirah.blogspot.com/2014/11/simple-1st-giveaway-segment-by-beba-ifa.html

    ReplyDelete
  11. yup, sama lah ngan mamamyja. ayah xbelikan pon. nak main pegi rumah cousin. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. rupanya...kita dikalangan manusia yang senasib

      Delete
  12. Hehehe memang sezaman ngan kak watie laa.. sama laa mana ayah nak beli game apa bagai nih.. nak main, tumpang yang umah member ja.. huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kesian kan kita...menumpang rumah orang

      Delete
  13. Keluarga sue x bg main.jd mmg x tau main game. Tau karakter mario je pun. Sadis kan..huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sadis..tapi mesti dah berjaya sekarang,kan?

      Delete
  14. alamak!!! semua game tu x pernah try..mmg x sezaman lah kita ye heeee

    ReplyDelete
  15. Arhhh ! Rindu dengan zaman kecik-kecik dlu.. Super Mario, Contra, PS2, kebanyakkan game ni sy main dengan adik lelaki saya. Yg paling obvius, contra tu lah. hihi XD

    (http://anies-msletoes.blogspot.com/2014/11/status-h-i-t-u-s-off.html)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Contra..best!!tapi super mario lagi best

      Delete
  16. Sama la...saya dulu suka main game mario...best sgt...

    ReplyDelete
  17. Gamers jugak ea Acik ni.. wiwiwiwi

    ReplyDelete
  18. Dulu slalu pergi kedai vidoe main game contra tu hehee.. Ada cara tekan2 button joystick boleh buat nyawa dia jadi 30.. main sampai habis.. Satu lagi game yg saya rindu namanya Rockman.. best jugak.. maklumlah mmg kaki game juga dolu2.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rockman tu macam mana pulak..tak pe..nanti Acik search

      Delete
  19. Saya suka main Super Mario! Lepas tu kalau boring lumba main tetris ngan adik2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha...tetris pun layan jugak...

      Delete
    2. tapi mario memang terbaik! tak boring pun lompat2 kejar cendawan nak besar :)

      Delete
  20. saya bukan kaki game. kami kecik2 dah baca komik. game takde. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Komik pinjam dgn kawan...tak ingat dah cerita apa...tapi lawan2 jugak la

      Delete
  21. Kita dari zaman yang berlainan kot ... Masa tu takde lagi game2 nih ... Sape yg layan cite Oshin, Moreo Attack mungkin ler sezaman ngan saya ... Oh Tidak !!! Tua nyer saya ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa Oshin, Moreo Attack, Acik darjah 4/5..

      Delete
    2. Oshin dan Morea Attack tu tengok! Lagi satu citer pasal pramugari Chiaki kot...

      Delete
    3. Ye...sebut pasal Chiaki..baru teringat cerita tu..

      Delete
  22. Alaaa ayu kira sezaman ng acik la ni yee... heheheh dulu mmg gemar la game2 cmni... dok maen je smpai tak igt bnd laen.. mak siap sorokkan lg kalau xsiap kerja dulu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...