Friday, 3 October 2014

BeRanGan Laa BesT..

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Banyak sangat nak cerita..
semua cerita lama..
tapi tak apa la kan..
sebab kalau tak ada yang lama
tak ada la yang baru.

Dulu, masa sekolah,
suka sangat baca novel.
Antara yang paling Acik suka ialah


Cerita ni memang Acik suka habis..
Bogatt ke hapa nama hero ni
Maklumlah..remaja.
Macam-macam la perasan.

Perasaan dan situasi itu yang paling Acik tak suka.
Bila kita baca, kita akan berharapkan yang
kita akan berada dalam situasi yang sama.

Nak pakwe romantik la, bila kita merajuk, nak ada orang pujuk la.
Macam-macam.
Tapi bila apa yang kita angankan itu
tak sama dengan realiti,
maka, Acik buang semua benda-benda yang
boleh buat Acik tidak kecewa bila tak dapat.

Start daripada itu, Acik tukar kepada FIKSYEN.
segala drama, filem, pembacaan,
semuanya FIKSYEN.
Haa...yang ni kalau berangan,
confirm tak kecewa.
sebab Acik tahu itu semua mengarut.
Mana ada dalam dunia.


Puas hati...semua Acik ada 
tapi VERSI BAHASA MELAYU tau.

Itu sebab Acik malas nak layan
drama Dia Suami Saya la,
Saya Kekasih Dia la,
Mak Mertua VS Menantu la..

SEKIAN..



26 comments:

  1. saya sekarang lebih prefer novel english. novel melayu saya memilih sikit. heee.. lagi-lagi sekarnag dah boleh baca on9..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acik tak boleh baca novel english..tak paham sepatah haram..

      Delete
  2. memang terbaik laa..lama tak baca novel..

    ReplyDelete
  3. Hihi. Memang kalau baca novel, terberangan sekali.

    ReplyDelete
  4. Masa kecik suka baca buku enid blyton. Buku novel haram dlm rumah. Parents x kasi.

    ReplyDelete
  5. Saya pun suka baca novel tapi tak pernah pula la sampai berangan cuma suka baca novel tu sampai dia tiga kali sebab best sgt.

    ReplyDelete
  6. Terbaik la kak siap kumpul
    Semua buku harry potter. Kalau sy kumpul semua buku Hlovate :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka baca Harry Potter sebab tak logik langsung ceritanya..

      Delete
    2. wahhhh, sama la kita, semua hlovate punya novel kita ada gak.. hehe :D
      Bagi High 5 sekali.. :D
      http://akuvsdiashadhira.blogspot.com/

      Delete
  7. Assalamualaikum dan singgah pagi Acik...Diana pun tak boleh baca novel english...sebab tak faham cakap english....hehe

    ReplyDelete
  8. salam kak.. hehe, shad lat rumah boleh dikatakan mini library dah ni, penuh novel melayu n english.. harry potter shad ada versi movie sahaja.. hehe :D
    http://akuvsdiashadhira.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. Bhahahaha.. lawak la :) Suka je baca apa-apa pun.. semua ada.. novel remaja, fiksyen, non-fiksyen, buku motivasi, komik dan sebagainya xD Entah bila nak baca habis xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang ni, beli je rajin...baca ntah bila

      Delete
  10. Heheheh hary potter tuuu..
    Ayu tak lyn sgt cerite tu acik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harry Potter versi melayu yer..sila ambil maklum..hehehe

      Delete
  11. Replies
    1. Sama la kita...Jaman sekolah dulu last baca

      Delete
  12. hahaha.. Fira x suka sgt fiksyen... sbbnya bnda tak logik.. rase macam.. urghhh..!!! kenapa aku kena tipu bulat2 ni.. hahaha... tapi, lain org lain selera dia kan... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab benda tak logik la Acik suka...kalau yang realiti ni, pusing-pusing camtu jugak

      Delete
  13. Well. jiwa remaja. Nak pakwe pujuk. Pastu dia merajuk kite tak payah merajuk. HAHA
    Acik. Kite tak pernah baca Harry Potter. hehe terasa noob pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pandai...tu yang bila dia majuk, keluar la segala jenis puisi....

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...