Monday, 6 October 2014

KaLau MenGanDuNG Ni, ConFiRm BaBy MeLeLeH Air LiuR..

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Dah lama sangat dah rasanya nak makan telur pindang..
Dah berbelas tahun nak makan.
Susah sangat nak jumpa.

Dulunya Acik tak suka sangat telur pindang ni.
Sejak berkahwin dengan orang Johor dulu,
Acik diperkenalkan dengan makanan orang Johor ni.







Kalau yang jual kat kedai tu, memang ada jumpa,
tapi tak rasa sangat nak makan.
Sebabnya nak makan yang pecah-pecah tu.
Itu la yang paling sedap.





Mana nak cari yang dah pecah-pecah ni?
Kena masak sendiri la nampaknya..

Orang kata rumit sikit cara masak telur ni.
Kena guna macam-macam jenis daun.

MOOD  :  Teringin sangat nak makan...



29 comments:

  1. hahahha...
    mengidam semace je acik...
    fav ayu laaa telur pindang nie
    nak2 yg pecah2 tu.....
    dapnye acik

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la Ayu..yang pecah-pecah tu yang sedap..alahai..kena carik orang Johor jugak ni..

      Delete
    2. heheheh ni telor org joho ye acik..
      pergi sane tak pernah jumpe lak...
      nak bt cmne dagh jodoh ore klate acik

      Delete
    3. jom-jom jumpa..kalu kelek klate..

      Delete
    4. minggu depan da balik da acik...
      smpai hujung tahun la cutinye...

      Delete
  2. owhh,telur pindang ka namanya. pernah terjumpak sekali tapi tengok macam pelik ja. telur ni kena kupas kulit dulu atau boleh makan terus?

    ReplyDelete
    Replies
    1. telur,kan...mesti kupas kulit..hehehee

      Delete
  3. Kalo nk kene cari di johor la kot...bkn ke telur pindang ni busuk acik...sorry acik x brp lalu mkn telur berempah gini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada orang cakap telur ni busuk, ada yang tak suka rasanya..mula-mula dulu Acik memang tak suka, tapi bila dah cuba try test rasa, sedap pulak...cubalah.

      Delete
  4. mamamyja sampai sekarang x reti makan, hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la mamamyja...masuk mulut je..pastu kunyah.

      Delete
  5. oh, macam tu rupanya telur pindang..1st time tengok rupanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye...kami kat semenanjung pun susah nak jumpa, inikan pula orang seberang laut...eh,BBwana...awak punya blog 2 orang,kan...cuba awak bagi DOB sorang lagi tu

      Delete
  6. memang fevret telur ni, slalu dapat time pegi rumah org kawin dulu, huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la aisyah...Acik selalu kutip telur pindang ni masa orang kahwin la..ramai yang tak nak makan...

      Delete
  7. Penah makan masa sepupu kawin dulu.. dia orang memang tinggal kat Johor.. memang cara masak dia rumit skit.. lama plak tu.. boleh laa rasanya.. ikut tekak masing2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. berjam-jam lamanya kena masak telur ni..tu yang susah nak jumpa..orang-orang Johor ni rajin..

      Delete
  8. pernah dengar.. pernah tengok.. rasa ja belum pernah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom pakat-pakat pegi Johor...cari telur pindang ni

      Delete
    2. sampai Johor... tempay lain mmg tak dak ea??

      Delete
    3. ntah la...mungkin tempat yang ada orang Jawa kot ada telur ni

      Delete
  9. tak pernah rasa lagi telor ni . dengar pon jarang2 sekali .

    ReplyDelete
  10. penah rasa, sebab penah duduk Johor.

    ReplyDelete
  11. Pernah rasa sekali dan taknak dah. Boleh dak? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa?tak sedap ek?kalau dapat, pass kat Acik ye

      Delete
  12. Rasa dia camna acik? Haha. Nampak sangat tak pernah makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasa camne?Mmmmm...rasa sedap la ..

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...