Saturday, 18 October 2014

Day 1 - 10 Mom's BesT DiSHeS

Assalamualaikum dan salam sejahtera..


 

Semua masakan mama sedap.
Mama Acik suka masak last minit.
Lauk yang terhidang atas meja semuanya
masih berasap lagi.

Kalau time cuti, memang kami anak beranak
suka makan lauk yang mama masak.
Walaupun simple, pasti menyelerakan.

Tajuk dah tulis Best dishes, jadi yang paling best
ialah :

1. MASAK LEMAK PUCUK TURI



Nak-nak pulak kalau ada bunga turi..
perghh....sedap.Manis je.





2. Daging Masak Merah Kicap - inilah lauk yang tiap-tiap minggu
mama akan bawak ke asrama Acik.







3. Kerabu buah beko







Inilah pokok buah beko.




Ini pucuk pokok buah beko. Boleh buat ulam.


4.  Kari Ayam



Sedap kalau makan panas-panas...Nana dengan Waie 
akan makan ubi kentang sahaja.



5. Rendang Daging



Rendang ni mak Acik akan masak masak
hari raya sahaja.



6. Singgang Ikan Tongkol


Kalau mak Acik masak lauk ni,
lawannya ulam dengan budu je yang paling sesuai.
Sekali dengan ikan rebus yang digoreng.



7. Gulai Telur Itik



Kadang-kadang mak Acik tukar dengan telur masin.



8. Ayam Masak Merah



Anak-anak Acik pun suka lauk ini.


9 Pengat Durian



Biasanya mak Acik akan tanak beras pulut je.
Kami makan dengan buah durian pure,
campur santan yang diperah dengan air masak,
parut gula melaka sikit pastu makan.
Perghh...sedap.



10. Donut




SEMUA GAMBAR DI ATAS DIPINJAM DARIPADA GOOGLE.

SELESAI..





22 comments:

  1. semuanya sedappp..terus perut rasa lapar..dah la kat luar tu hujan..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. time hujan, makan panas-panas..sedap

      Delete
  2. Sedap tuh.. cuma gulai telur itik belum pernah rasa.. singgang memang sedap makan dengan budu.. pernah makan skali jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm..rugi la awak tak penah makan gulai telur..

      Delete
  3. Replies
    1. iye...Acik paling suka pengat durian la...baru pengat pisang

      Delete
  4. Replies
    1. Rendang ni Acik dapat makan time raya je..hari lain memang tak merasa la

      Delete
  5. Replies
    1. betul...anak-anak balik dari jauh, nak makan yang mak masak je

      Delete
  6. pucuk turi tu ape acik..
    macam labu je
    beko pon tak rajin dengar pon..
    heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. pucuk turi tu yang gambar daun tu la ayu...yang warna oren tu keledek..buah beko tu macam dalam gambar jugak...petai yang besar2 tu..kalau perasan la..duk klate guano demo ni

      Delete
    2. hehehe tak rajin jumpo pon acik..
      oo keledek ke?
      nampak mcm labu jee...
      ayu petai pon tak makan acik

      Delete
  7. ya Allah.. terliuhnya pepagi ni..

    ReplyDelete
  8. perghh masak lemak pucuk turi..kalau kat sini pucuk geti..sama ja cuma nama ja lain-lain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo..sana nama pucuk geti..lemak2 pahit tu yang sedap.

      Delete
  9. wah, masak lemak pucuk turi dengan kerabu buah beko tu x pernah ak merasa... macam best je :D

    singgang tu adik cakap air magic. sebab ummi buat, rasa dia macam masam-masam masin gitu. haha. adik cerewet sikit, so ummi kena buat macam2 cara nak bagi adik suka makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena try juga makan pucuk turi dgn buah beko ni dik..

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...